Bedrijfsprocessen als digitaal model: het betaalt zich terug

Natuurlijk is het nuttig als je bedrijfsprocessen reeds digitaal als model zijn vastgelegd. Dit is handig omdat het geen ‘documentatie’ is die je vastgelegd. Alles dat je in Mavim registreert is, bijna zonder dat je het als gebruiker merkt, onderdeel van een visueel model. Een visueel model dat als een digitale weergave van de werkelijkheid altijd eenvoudig aangepast en actueel gehouden kan worden. Moderne portal-techniek zorgt ervoor dat het procesmodel – of onderdelen daarvan – altijd door alle medewerkers in de organisatie geraadpleegd kan worden.

Zijn bedrijfsprocessen nog niet als digitaal model beschikbaar? Er kunnen amper redenen zijn om daar nog mee te wachten…

“”

Natuurlijk kost het initieel soms behoorlijk wat inspanning om processen en bijbehorende gegevens in te voeren. Dat is niet anders dan vroeger toen er nog een handboek organisatie moest worden opgesteld. Er zijn echter heel grote verschillen in het rendement van deze inspanningen: Een handboek werd zelden (helemaal) gelezen en was op een gegeven moment – vaak sneller dan van te voren was gedacht- zodanig verouderde dat het niet meer van nut was. Het resultaat van al de geïnvesteerde moeite was dan afgeschreven en verdwenen.

De processen opnemen in een omgeving waarin deze als model fungeren levert veel voordelen op. Ze kunnen immers permanent worden aangepast en uitgebreid, waardoor de initiële tijd en inspanning die het heeft gekost om met het model te starten zijn nut en meerwaarde blijft behouden. De basale inrichting blijft van nut. Mocht ooit een verandering van techniek of omgeving het noodzakelijk maken, dan kant het model geëxporteerd worden naar een andere omgeving. Op die manier is het vastleggen en beheren van je processen een investering die zich dubbel en dwars terug betaald.

En dan hebben we het nog niet gehad over alle meerwaarde die in zicht komt doordat bedrijfsprocessen als model beschikbaar zijn. Hierdoor is het model in te zetten bijvoorbeeld bij het toetsen van scenario’s, het maken impact analyses van projecten of veranderingsprocessen, het optimaliseren van processen (lean six sigma-toepassingen) en het uitvoeren van risico analyses en risicomanagement.

Aangenaam, team Nessos

Over Nessos