Digitalisering van juridische werkprocessen: hét fundament voor een toekomstbestendig business model

De uiterste houdbaarheidsdatum van het traditionele juridische business model is bereikt. Advocaten- en notariskantoren zoeken naar een nieuwe, toekomstbestendige strategie om hun bestaansrecht veilig te stellen. Het implementeren van zo’n nieuwe strategie is ontzettend moeilijk. Want waar te beginnen? Dit blog gaat over stap 1 van het verandertraject: het digitaliseren van werkprocessen.

In ons vorige blog hadden we het over ingrijpende veranderingen binnen het juridisch werkveld waardoor het traditionele business model niet meer toereikend is. Advocaten- en notariskantoren moeten zich meer gaan onderscheiden. Het gaat erom dat ze een niche vinden waarbinnen ze de beste kunnen zijn. ‘Focus’ is daarbij het toverwoord. En om die focus te krijgen, moeten andere taken worden losgelaten. Taken die niet per se door mensen gedaan hoeven te worden. En dáárin kan de digitalisering een centrale rol vervullen.

Afscheid van papier

De overstap naar een nieuwe business model vraagt om een gestructureerde aanpak. Ten eerste is het belangrijk dat er een gefundeerde keuze wordt gemaakt voor een model dat past bij het kantoor. Vervolgens moet er kritisch worden gekeken naar de huidige manier van werken. Hoe kan de kostbare tijd efficiënter worden benut? Ervaring leert dat papieren documentstromen een grote tijdsvreter zijn.

De juridische branche is verknocht aan papier. En daardoor zijn advocaten, notarissen en juridisch medewerkers veel tijd kwijt met het fysiek aanleveren van bewijsstukken, het aanleggen van dossiers die in schoenendozen worden binnengebracht, het doorspitten van uitpuilende archiefkasten en het ordenen van ordners. Zonde, want u heeft vast wel wat beters te doen dan dit geestdodende werk. Gelukkig kunnen al deze taken gemakkelijk geautomatiseerd worden. Computers hebben een gigantische rekenkracht en een vrijwel onbeperkt opslagvermogen. Waarom zouden we daar geen gebruik van maken?

Nessos biedt uitkomst

Bij Nessos weten we hier wel raad mee. Onze consultants adviseren en ondersteunen bij het verbeteren van processen in uw organisatie. We digitaliseren papieren werkwijzen, structureren uw informatiestromen, (her-)ontwerpen processen en maken digitaal samenwerken in documenten mogelijk. Zo ontstaan documentstromen die op een veilige en logische manier zijn georganiseerd. U hoeft nooit meer te zoeken naar documenten; u typt een trefwoord in en binnen seconden verschijnen de gewenste documenten. Dossiers ontstaan bijna vanzelf; e-mails en stukken worden gekoppeld aan de juiste documenten. U kunt de digitale dossiers altijd en overal raadplegen en bewerken via een beveiligde omgeving. Het Nieuwe Werken is binnen handbereik. En de flexibiliteit en efficiency van uw organisatie neemt een enorme vlucht.

De beste voorbereiding op de toekomst

De overstap op een digitaal systeem biedt u ongekende mogelijkheden waar u direct van profiteert. Maar het opent ook veel deuren naar de toekomst. Stelt u zich eens voor: een cliënt vult het digitale dossier zelf aan met stukken, u ontvangt hiervan automatisch een e-mail op de iPad en na de uitspraak van de rechter ontvangt uw cliënt een sms met een link waarin hij/zij het vonnis online kan bekijken. Wat een efficiëntie! Een digitaal systeem maakt het mogelijk.

Het beste vertrekpunt voor een nieuw business model

Van een interessant kijkje in de toekomst stap ik graag weer terug naar de realiteit: het implementeren van een nieuw business model. Digitale werkprocessen en gestroomlijnd documentmanagement geven u de focus die u nodig heeft om de nieuwe strategie verder te ontplooien. Uw kostbare tijd wordt niet meer opgeslokt door onnodige administratieve handelingen. En dat is het beste vertrekpunt voor gestructureerde overgang naar uw nieuwe model. U kunt zich écht gaan specialiseren, een niche ontwikkelen.

Klik hier voor meer informatie over onze diensten.

Nessos als onafhankelijk adviesbureau

Nessos is een onafhankelijk adviesbureau dat gespecialiseerd is in het digitaliseren van processen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

[ninja_forms id=1]